Viktige endringer for voldsofre trer i kraft fra nyttår.
Ny voldserstatningslov trer i kraft 01.01.23 og medfører betydelige endringer. Regjeringen har bestemt at den nye loven om erstatning fra staten til voldsutsatte, voldserstatningsloven, trer i kraft 1. januar 2023.
Retten til voldsoffererstatning påvirkes på flere måter med den nye loven. Det er blant annet gjort endringer i kravene til hvor en voldshandling må skjedd for å ha krav på erstatning, hvilke voldshandlinger det gis erstatning for, i hvilke tilfeller det må søkes om erstatning og når fristen for å søke om erstatning utløper.
Bakgrunnen for den nye loven er at Stortinget vedtok den ny loven om erstatning fra staten til voldsutsatte (voldserstatningsloven) som ved ikrafttredelse skal erstatte dagens voldsoffererstatningslov. Den nye loven vil innebære at det ikke lenger stilles tilleggsvilkår om at det skal foreligge personskade ved de straffbare handlinger som gir rett til erstatning, men samtidig begrenses omfanget av de straffbare handlinger som gir rett til erstatning fra staten.
Ifølge regjeringen skal ny voldsoffererstatningslov sikre en mer effektiv og forutsigbar voldsoffererstatningsordning der den voldsutsatte enkelt skal kunne forstå sine rettigheter og raskt få utbetalt erstatning. På denne måten skal loven styrke rettssikkerheten til de som er omfattet av ordningen.
Retten til voldsoffererstatning påvirkes på flere måter med den nye loven. Det er blant annet gjort endringer i kravene til hvor en voldshandling må skjedd for å ha krav på erstatning, hvilke voldshandlinger det gis erstatning for, i hvilke tilfeller det må søkes om erstatning og når fristen for å søke om erstatning utløper.
Begrensningen i straffbare handlinger som gir rett til erstatning, medfører at det er gjøres begresninger i til dels viktige praktiske bestemmelser som tidligere ga rett til slik erstatning. Dette er bl.a. trusler (§263), hensynsløs adferd (§ 266) og kroppskrenkelse (§ 271). Vårt kontor har hatt en rekke saker hvor nettopp disse “simple” bestemmelsene har gitt rett til erstatning, men som nå ikke lenger vil gi rett til slik forskutter av erstatning fra staten, noe som kan være svært uheldig, dersom skadevolder ikke er søkegod.
For øvrig vil det kreves det at forholdet er anmeldt av søker. Det vil ikke lenger være et vilkår om at det i straffesaken er fremsatt krav om erstatning. Den øvre grensen for erstatning nå 60 ganger grunnbeløpet i folketrygden, per person per sak. I særlige tilfeller kan den øvre grensen fravikes
Andre viktige praktiske endringer er at det innføres spesifikke frister. Krav om utbetalingmå være fremmet for Kontoret for voldsoffererstatning innen seks måneder etter at straffedom ble rettskraftig. Er straffesaken henlagt må søknaden fremmes innen ett år etter at endelig påtaleavgjørelse er truffet. Er saken henlagt på grunn av strafferettslig foreldelse, må søknaden i tillegg være fremmet før kravet mot skadevolderen er foreldet etter reglene i foreldelsesloven.
Stortinget anfører at lovens utgangspunkt er at skadevolderen er økonomisk ansvarlig for sine handlinger. Den nye loven følger alminnelig erstatningsrett, slik at statens utbetaling til den voldsutsatte skal tilsvare det beløpet skadevolderen er ansvarlig for. På denne måten kan staten utbetale erstatning i tråd med domstolenes utmåling og samtidig fremme regresskrav mot skadevolderen for det samme beløpet.
Kjernen i Kontoret for voldsoffererstatning anfører at deres virksomhet vil fremdeles være behandling av søknader om voldserstatning. Samtidig følger det av Stortingets behandling av saken at KFV skal tilføres nye oppgaver og Stortinget ber regjeringen vurdere tiltak for å styrke KFV.
Loven gjelder for handlinger som har skjedd etter 1. januar 1975 og som det for første gang søkes erstatning for etter lovens ikrafttredelse.
Også retten til bistand fra advokat påvirkes av den nye loven. Det vil ikke være rett til fritt rettsråd uten behovsprøving til den som har vært utsatt for en straffbare handling for å vurdere forhold av betydning for anmeldelse og oppdrag som oppnevnt bistandsadvokat skal ikke omfatte arbeid med å søke om voldsoffererstatning fra staten på vegne av klient.
Skjæringspunktet for hvilken lov som vil gjelde for fremtidige søkere er lovens ikrafttredelsesdato 1. januar 2023. Alle som har fremmet søknad om voldsoffererstatning før ikrafttredelsen, vil behandles etter gammel lov.