Bistandsadvokat

Bistand fra advokat ifbm straffbare handlinger

 

Har du eller ditt barn vært utsatt for en straffbar handling er du/ditt barn den viktigste personen i sakskomplekset. I en slik situasjon er det viktig at du finner en advokat som du har tillit til, som du føler ivaretar deg og dine/ditt barns rettigheter. Det er også derfor det er fritt advokatvalg i saker hvor fornærmede har rett på bistandsadvokat, slik at du kan velge eller bytte til den advokaten du har tillit til.

 

Vurderer du politianmeldelse

Vi tilbyr gratis møte med advokat for de som har vært utsatt for seksuelle overgrep, familievold, menneskehandel, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller ønsker besøksforbud i eget hjem. Advokaten har taushetsplikt, og et møte hos advokat medfører ingen forpliktelse til å gå videre med saken.

Advokaten vil informere om saksgangen i en straffesak samt gi deg veiledning dersom du vurderer å politianmelde forholdet. Velger du å politianmelde forholdet, kan du ha rett til bistandsadvokat betalt av det offentlige. Bistandsadvokaten bistår med kontakt med politiet og kan eventuelt bli med ved anmeldelsen av forholdet.


Mishandling i nære relasjoner

Dersom du har vært utsatt for mishandling i nære relasjoner har du rett til bistandsadvokat betalt av det offentlige.

Mishandling i nære relasjoner omfatter fysisk og psykisk vold, tvang, frihetsberøvelse, trusler eller andre krenkelser fra en nærstående (nåværende eller tidligere husstand.)

Barn som har vært utsatt for, eller vitne til, familievold regnes som fornærmet og har rett til egen bistandsadvokat.



Seksuelle overgrep

Dersom du har vært utsatt for seksuelle overgrep har du ofte rett til bistandsadvokat betalt av det offentlige.

Ved samleie eller annen seksuell omgang hvor det er benyttet vold eller tvang, eller hvor offeret har vært ute av stand til å gjøre motstand, defineres som en voldtekt.

Saker som involverer seksuell omgang med barn, er definert som seksuelt overgrep. Dette da barn ikke har samtykkekompetanse. Dette gjelder også ved nettovergrep, hvor barn er manipulert til å sende, motta eller gjøre ting.

Det foreligger også seksuelt overgrep i saker hvor en person har hatt et overmaktsforhold eller har misbrukt en stilling for å skaffe seg seksuell omgang.

Er du usikker på om du har blitt utsatt for et seksuelt overgrep og/eller om du har rett til å få bistandsadvokat dekket av det offentlige, ta kontakt for en gratis konsultasjon til avklaring av dette.


barn som voldsofre

Barn som har vært utsatt for vold eller vært vitne til familievold, har ofte rett til egen bistandsadvokat.

Barn under 16 år forklarer seg for politiet i såkalte tilrettelagte avhør. Disse gjennomføres av en politibetjent som er særskilt egnet og er utdannet særskilt til å utføre slike avhør. Avhørene foretas på Statens Barnehus som er godt tilrettelagt for gjennomføring av slike avhør. For mer informasjon om dette, se www.statensbarnehus.no.


andre straffbare handlinger

I saker om kjønnslemlestelse, menneskehandel, tvangsekteskap, besøksforbud i eget hjem eller brudd på besøksforbud i eget hjem, har du rett til bistandsadvokat betalt av det offentlige.

Du kan også ha rett til bistandsadvokat dersom du blir påført en betydelig fysisk eller psykisk skade som følge av en straffbar handling, og i andre tilfeller der sakens art og alvor, hensynet til de berørte eller andre særlige forhold tilsier at det er behov for advokat.

Ta kontakt om du er usikker på om du har rett på advokat dekket av det offentlige, så avklarer vi dette for deg uten kostnad for deg.

Har du ikke rett til bistandsadvokat, kan du allikevel ha rett til bistand via ordningen med fri rettshjelp. Dette slik at du kan få hjelp til å søke om voldsoffererstatning. Vi tilbyr en gratis bistand til vurdering av dette spørsmålet.



etterlatte

Ektefelle, samboer eller barn som har mistet et familiemedlem som følge av en straffbar handling, kan ha krav på bistandsadvokat. Det samme gjelder for den som har foreldreansvaret for noen under 18 år, som er død som følge av en straffbar handling. Bistandsadvokat kan også bli oppnevnt for etterlatte når særlige forhold tilsier det.

Er du usikker på om du har rett til bistandsadvokat dekket av det offentlige, ta kontakt for gratis konsultasjon for avklaring.


Bistandsadvokatens arbeid

Bistandsadvokaten ivaretar fornærmedes interesser under etterforskningen og under domstolenes behandling av saken, samt nødvendig oppfølgning i etterkant av en dom.

Under etterforskningen vil bistandsadvokaten følge opp politiets etterforskning av saken. Bistandsadvokaten holder fornærmede fortløpende orientert om sakens utvikling og fremdrift, og kan bistå med begjæring om besøksforbud og/eller voldsalarm på vegne av fornærmede.

Videre vil bistandsadvokaten bistå med å fremme erstatningskrav under etterforskningen, i en eventuell rettssak og/eller etter at sak er avgjort.

Erstatningskravene som kan fremmes er erstatning for økonomisk tap, mènerstatning for redusert livsutfoldelse og ikke-økonomisk oppreisning for den tort og smerte en fornærmet har vært utsatt for som følge av den straffbare handling. Kravene fremmes i utgangspunktet i forbindelse med domstolenes behandling av de straffbare handlingene.

I forbindelse med iretteføring av en straffesak ved domstolene vil bistandsadvokaten bistå fornærmede i alle aspekter ved dette. Fremming av et et erstatningskrav er et sivilt krav som fremmes. Bistandsadvokaten vil ivareta fornærmede i forhold til dette, herunder bistå med å besørge egen bevisførsel for fornærmede og belyse de sivile krav ved utspørring av øvriges vitner. Bistandsadvokaten ivaretar videre fornærmede menneskelig, og fornærmedes straffeprosessuelle rettigheter, i forbindelse med iretteføringen ved domstolene.

Etter at det foreligger rettskraftig avgjørelse, bistår bistandsadvokaten med å fremsette kravene mot den domfelte og/eller Kontoret For Voldsoffererstaning.

Blir saken henlagt under etterforskningen vil bistandsadvokaten bistå med en vurdering av å klage på denne påtaleavgjørelsen og/eller fremme søknad om erstatning til Kontoret For Voldsoffererstatning. For mer informasjon om ordningen med voldsoffererstatning, se www.voldsoffererstatning.no.


 
 

Hjelpinstanser som står klare

Selv om det er vanskelig å anerkjenne at man kan ha behov for hjelp, anbefales det at man tar kontakt med hjelpeinstanser så snart som mulig. Det finnes en rekke instanser som også er klare for å bistå deg, om du har behov for det. En oversikt over disse finner du i vårt nyhetsarkiv:

Vi anbefaler at du går på denne siden for å finne den instansen som kan hjelpe deg, eller ta kontakt med oss for en uforpliktende prat underlagt fullstendig taushets- og fortrolighetsplikt.